Zuidas

nr. 010192000001 Tussen de Amstel en de Schinkel, aan weerszijden van de zuidelijke ringweg, ligt een nieuw stuk Amsterdam, de Zuidas. Vanwege de goede infrastructuur is het voor bedrijven aantrekkelijk om zich in dit deel van de stad te vestigen. De ING Bank liet er een opvallend kantoorgebouw plaatsen: het ING House, bijgenaamd ‘het strijkijzer’.

Ontwikkeling

Stap voor stap wordt de Zuidas over een periode van dertig jaar ontwikkeld. Omdat er in zo’n lange periode veel kan veranderen, is gekozen voor een bijzondere strategie. De stedenbouwkundige uitwerking van de plannen kan tussentijds altijd aangepast worden als veranderende maatschappelijke ontwikkelingen daarom vragen.

ING House

Architecten Meyer en Van Schooten ontwierpen het gebouw van de ING: een wigvormig kantoorpand met afgeronde hoeken, dat op poten staat. Aan de kant van de natuur is het gebouw laag, maar aan de kant van de stad, waar de Zuidas steeds voller bebouwd raakt, loopt het op tot tien verdiepingen. Het gebouw is transparant en open, omdat het voornamelijk uit staal en glas is opgetrokken.

Groen

Het ING House staat parallel aan de A10, dicht tegen het groen van het Amsterdamse Bos en de Nieuwe Meer aan. Het bouwwerk is op poten van negen tot twaalf meter hoog geplaatst, zodat vanaf de snelweg de natuur achter het gebouw nog te zien is. Bovendien kunnen werknemers overal in het gebouw zo verder kijken dan de snelweg.

Foto’s voor het archief

Deze foto is gemaakt door Doriann Kransberg, een van de fotografen van het Stadsarchief Amsterdam. Het Stadsarchief had tussen 1946 en 2015 fotografen in dienst, die in de stad foto’s maakten voor de collectie. De fotografen legden bijvoorbeeld veranderingen in de stad vast, en fotografeerden Amsterdamse gebeurtenissen en bekende Amsterdammers. In opdracht van projectbureaus maakten zij ook foto’s van onder andere van de aanleg van de Zuidas, de ontwikkelingen rondom het IJ en de bouwwerkzaamheden bij het Centraal Station.

ING House aan de Zuidas, foto door Doriann Kransberg, 2002

© Stadsarchief
Disclaimer / Colofon
<